Geleneksel Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Bahar, köklü gerii ile Türk dalamak harsünün merkezinde arazi almaktadır. Bahar yahut asıl gereç olarak yemeklerde, yumuşaklarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta tutulmak üzere katı çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çeşit baharat genel olarak her yemekte uygunluklarına bakarak kullanılmaktadır. Baharatları dalamak pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Munis yemeklerde doğru oranlarda kullanabildiğiniz dem, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlamlar. Antrparantez tabiatın deposundan mevrut baharatların iyileştirici tesiri olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme fail en sağlamlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Bütün bu özelliklerin canipı keşik yemeklerinizi az buçuk tebdil etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, dilsiz, renk yahut kullanım amacı kabil farklı alanlara bakarak farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Bahar isimleri, hazırlanışlarındaki asıl birlikteşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. Omurga olarak baharat çeşitleri fiziksel özelliklerine bakarak toz, kuru ve taneli tutulmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak malum en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda yumuşaklıkları ile bilinir fakat yemeklere bile eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları midein midelerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseriya safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseriya dalamak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar makro ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar yeme ve mideeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı mideecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş toz baharatlar arasında üçüncü renk sınıflandırmasına sahip olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçal, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin canipı keşik yeryüzünde elan katı çok baharat bulunmaktadır. Gördüğünüz kabil baharatlar, farklı binaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Antrparantez bazı baharatlar asıl sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının asliye sebebi hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetihandan ve özel muamelat müstelzim ağır ve kırıcı tatlar oldukları midein çoğunlukla önemsiz miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş yahut zahter kabil baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem berenarı şifalı hem bile özellikle yumuşaklarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında bileğerlendirilebilecek vesair baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın bir tomar baharatın yakışır oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseriyetle ete dilsiz katmak kabil lakinçlarla kullanılmaktadır. Antrparantez bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce pekçe baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çeşit baharat Türk mutfağında çok zikıymet bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Anadolu sınırları zarfında en münteşir kullanılan tatlar arasında arazi almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları yüz yiyeceklerde elden ayırt edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört yamaç fazlalıkrırlar. Anadolu mutfağında son rütbe uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çeşit, ekseriya bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Maşrık ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip olan toz yahut pul kabil biber bazlı baharatlar elden elden bütün yemeklerin asıl malzemesidir. Üretimi midein bezek biberi adı maruz özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, sağlamlıklı binasıyla da çekmece dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Esenlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asliye baharat arasında arazi kayran hem bile Güneydoğu Anadolu ile özdeşlehandan ve biber özü mideermiş bir vesair baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elması denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, vesair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle elden ayırt edilir. Antrparantez keskinlığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu denli özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir binaya sahip olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda ekseriya nanıaziz ve zeytinyağı ile tüketilen sağlamlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek midein Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının yıldızı Seven Spices
Yedi baharatın ihtimal bile en malum üyesi olan karabiber, hem kıta hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz ten ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, hamam iklimlerde yetihandan karabiberlerden binalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabil ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları yüz karabiber üretimi midein mükemmeldir. Antrparantez yemeğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin asliye yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı yanü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle elverişli miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat arasında bir özge yıldız olan kekik, geniş bir kullanım kayranı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları zarfında mebzul oranda yetişmesi, kekiğin birçok varyasyonda kullanılmasının asıl sebebidir. Sıhhat sav konusu olduğunda, birçok ulaması olan in varlık sistemi midein iyidir. Kekik otu kabil bazı çkamer türleri günün böylece yorgunluğu refetmek midein âlâ gelebilir. Bir vesair baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri olduğu midein Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat elden elden her yemekte kullanılabilir. Baharın mideindeki esanslara demetlı olarak farklı meyvelara âlâ gelebilmektedir. Bu açıdan mideerik ve hammaddelere bakarak uzmanlardan takviye alarak ürünleri dağıtırken kullanım önerilerine uyabilirsiniz.
Evin asliye direği olan baharat çeşitleri ve ocaklık kullanımları, doğru orantıda ve doğru oranda kullanıldığında her yaştan kullanıcıya âlâ gelebilir.
Olağandışı ve dağınık baharatlar
Sayımsız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın canipı keşik karışım binasına sahip olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini alıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseriya birkaç baharatın ve bu baharatlara haremlik fail aromatik otların karışımıdır. Az çok popüler olan bu karışımlar hem tatbikî hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği yüz adından sık sık sav ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her dem canipınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi çabukca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin asıl maddesi kişniştir. Fakat birçok farklı baharat mideerir. Türk köftesine adını veren en asliye maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap kabil yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda dilsiz bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri elan hızlı sindirir ve sağlamlıklı bir dalamak yersiniz. Bir vesair dağınık baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Zeyilşi tadı sebebiyle özellikle salatalar midein uygundur. Fakat sumak baharatı ekseriya salatalarda, çorbalarda yahut ten yemeklerinde kullanılır. Hangi sutaşşların katıksız özlerinde antioksidan mideerdiğini heves ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.
Yanıt yok