Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak defosuz, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, balkı bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak yerıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birçok mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en özen etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cemi muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime apiko girişmek karınindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında karınilen bir puro ülkü nem değerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça iyi ve karınilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken ayrıksı bir özlük bu nem değerinin puroya günah edilen bir ölçü bulunduğunu ve katiyen karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna zaman ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin ölçü bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız şey vasati 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan hür olmadığı karınin muayyen bir zaman içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca aşkın suhunet değmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti sahip olmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ölçü iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en yeğin alternatif olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem transfer hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Gece gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
Yanıt yok